tresorsambhistoria.es

ALICATES DE COLLIDOR

HISTÒRIA PERSONAL:

Encara que els tarongers eren un element habitual en les hortes valencianes des de temps medievals, fou als segles XIX i XX quan el monocultiu de cítrics per a la seua comercialització i exportació suposà una autèntica revolució en la nostra agricultura. Milers i milers de fanecades d’horta, però també de secà, es reconvertiren en camps de tarongers, augmentant el sistema de séquies de regadiu per a abastir-les d’aigua, transformant un paisatge on abans predominaven els colors groguencs i terrossos en grans extensions d’un verd perenne. Collir les milions d’arroves de taronges donava faena de temporada a una gran massa de collidors, llauradors propietaris o llogats, que arrancaven la fruita a mà o bé optaven per ajudar-se amb un objecte que es convertí en indispensable per a molts d’ells: les alicates de collidor.

Un dels altres efectes que tingué l’ara predominant citricultura fou també l’aparició a tot el país d’una indústria autòctona, sovint menystinguda per part de la historiografia, que suplia les ferramentes necessàries per al llaurador valencià: des d’aixades i caixons de fusta fins a relles per a llaurar, arreus per a les haques i més tard peces per a les mules mecàniques i els tractors, i així un llarg etcètera. En molts pobles aparegueren tallers que s’especialitzaven en produir algunes ferramentes en concret: este és el cas del taller del manyà José Chinesta Climent, d’Algemesí, que es dedicà durant la segona meitat del segle XX a fabricar diversos models d’alicates, alguns inventats i patentats per ell mateix, molt preuats pels collidors de la Ribera del Xúquer i d’altres comarques valencianes.

EXPLICACIÓ DE L´OBJECTE:

Ferramenta constituïda per dos peces metàl·liques que s’articulen per mitjà d’un passador i acabades a mode de tisores, que s’utilitza per a collir taronges o altres fruites, tallant la tija de manera que no es faça malbé al peduncle o a la corfa. Estes alicates en concret són un model patentat pel manyà d’Algemesí José Chinesta Climent, que incorpora un moll ajustable que facilita el retorn de les alicates a la posició d’obertura, permetent així un ritme més ràpid de collida.

Propietat de: Jose F. Bisbal

Categoria: Del camp
Dècada: 1980

+2

Scroll to Top