tresorsambhistoria.es

BUC

HISTÒRIA PERSONAL:

Per a mi és important perquè sent xiquet, mentre contàvem contes dalt de la cambra amb el meu iaio, ell anava cosint-ne fent-li la forma. El meu iaio era colmener, i quan ja era major i no anava al bancal, habilitava tot allò que necessitava per a la mel i les colmenes. Ell era molt competent per als treballs manuals.
És important per a la història de la Comunitat Valenciana perquè els bucs ajudaven a protegir a les abelles i, per tant, a què s’incrementara la pol·linització de multitud de plantes i arbres fruiters, afegint a la producció de la mel i tots els seus derivats, els resultats econòmics provinents del cultiu de totes les espècies pol·linitzades.
A més, la professió de colmener o meler ha sigut molt important en la societat valenciana, ajudant també a aconseguir uns ingressos “extra” per a la subsistència de les famílies. Aquesta activitat encara està present en algunes comarques valencianes.
Cal dir també que la mel és un bon aliment, i natural, que es pot emprar per a evitar consumir tant de sucre processat.

EXPLICACIÓ DE L´OBJECTE:

Està fet amb albellatge i trenelletes d’espart, amb uns bastons travessers per dins que serveixen perquè les abelles construïsquen les bresques, respectant-li un forat a mitjan buc, que es diu piquera o trescador, per a on elles eixien i entraven.
Per al seu transport es posava una tapadora feta de palma i jute, amb un tros de xarxa molt estreta cosida al centre per a facilitar que les abelles respiraren i no s’ofegaren.
Quan estava arrenglerat en la setiada, se li afegia, com a teulada, una caputxa d’albellatge i trenelles molt atapeïdes per a evitar que les pluges feren mal a les abelles i la mel.

Propietat de: Federic Artés

Categoria: Del camp
Dècada: 1920

0

Scroll to Top