tresorsambhistoria.es

CARMANYOLES

HISTÒRIA PERSONAL:

Vaig nàixer en 1959 a Ca Eloi, de la Placeta les Eres d’Alcoi, la quarta de 7 germans. Ma mare contava que només eixia de casa per anar a missa i al mercat, i jo eixia de la maneta de dos germanes del carrer La Sardina: Rosa i Encarna. Elles no havien tingut fills, i mantenien un lligam impossible de definir amb la meua família que venia des del temps de sa mare, Rosa, que passejava ma mare i els seus germans.
Em contaven que Encarna era “bambunera” i Rosa era “mistera”. Quan eren xicotetes com jo anaven a treballar a les fàbriques. Al Bambú, a fer paper de fumar, i a la Mistera a fer mistos. Sa mare els preparava el menjar per a passar el dia a la fàbrica i se l’emportaven en aquestes “fiambreres” o carmanyoles que em van regalar i conserve a manera de tresoret del meu passat. A les primeres dècades del segle XX a Alcoi, les xiquetes des de ben menudes treballaven a les fàbriques. En aquest cas, a fàbriques de mistos i paper a Alcoi.

EXPLICACIÓ DE L´OBJECTE:

Dues carmanyoles de llanda que em van regalar les filles de la “passejanta” de ma mare i gastaven per emportar-se el dinar, de ben menudes, a les fàbriques on passaven el dia treballant, de mistos (La Mistera) i paper (Bambú) d’Alcoi. Una d’elles no té cap referència documental. L’altra té publicitat de negocis de l’època a les diferents cares.

Propietat de: Rosa Rufino Valor

Categoria: Treball
Dècada: 1910

0

Scroll to Top