tresorsambhistoria.es

DICCIONARI

HISTÒRIA PERSONAL:

Este “Nuevo Diccionario de la Lengua Española” el va adquirir el meu avi Salvador Camarena Escrihuela (“Sauret de Màxim” com el coneixien a Tavernes de la Valldigna) com es pot apreciar a l’interior, el 15/07/1927. És a dir, quan el meu avi tenia 27 anys (va nàixer el novembre de 1899), ja estava casat i vivien en el temps de la Restauració Borbònica, concretament al període de la dictadura de Primo de Rivera.
És important per a mi perquè el meu avi des de sempre havia volgut ser mestre d’escola. Era la seua vocació. Ara bé, a sa casa eren llauradors i, com que era l’únic xic (la resta de germanes eren xiques), des de ben menut va haver d’encarregar-se del treball al camp. Així i tot, cal remarcar que totes les germanes i ell mateix, van aprendre a l’escola a llegir i a escriure, cosa estranya en aquella època a una família de llauradors.
Supose que com que sempre havia tingut inquietuds culturals (va ser músic d’una de les dos bandes que hi havia a l’època a Tavernes, escrivia versets en valencià -com bé podia l’home- per a ocasions especials com ara bodes, bateigs, comunions, etc., llegia molt…) va decidir comprar-se el diccionari per tal de comprendre el significat de les moltes publicacions que passaven per les seues mans, ja que a casa eren valencianoparlants.
I com són de curioses les coses de la vida, el meu avi que va ser un mestre frustrat, ha tingut una descendència en la qual un dels seus néts fa classes a la universitat, un altre és professor de valencià i castellà de secundària i jo mateix estic acabant la carrera de magisteri. Haurà influït en alguna cosa este diccionari?

EXPLICACIÓ DE L´OBJECTE:

Es tracta d’un diccionari d’espanyol de l’editorial Ramón Sopena.
Fa unes mides de 18,5x12x8 cm.
A les decoracions de les tapes i el llom podem apreciar motius modernistes o Art Déco, característics de l’època en la qual es va imprimir.
La pròpia tipografia fa transportar-te als anys 20 del segle passat.

Propietat de: Antoni Camarena

Categoria: Cultura
Dècada: 1920

+1

Scroll to Top