tresorsambhistoria.es

EXTRACTOR DE MEL

HISTÒRIA PERSONAL:

Per a mi és important pel fet que el meu iaio era colmener. Quan ja era major i no anava al bancal, habilitava tot allò que necessitava per a la mel i les colmenes.
A mi, quan tenia uns 10 anys, m’ensenyava com menejar l’extractor, fent-me sentir útil.
Esta faena no era gens perillosa. L’extractor estava sempre dins de la barraca i el perill que les abelles em picaren era nul.
Em creava una gran atenció vore com allò era capaç de traure la mel d’una manera tan senzilla.
El meu iaio em feia creure que jo era qui millor menejava aquella eina.
És important per a la història de la Comunitat Valenciana perquè les professions de colmener i meler han sigut molt importants en la societat valenciana, ajudant també a aconseguir uns ingressos “extra” per a la subsistència de les famílies, i este és un dels utensilis que s’empraven.
Esta activitat encara està present en algunes comarques valencianes.
A més, les abelles tenen una gran importància per a la natura, ja que pol·linitzen tant plantes com arbres fruiters, donant, per tant, resultats econòmics també en el cultiu de totes les espècies pol·linitzades.
Cal dir també que la mel és un bon aliment, i natural, que es pot emprar per a evitar consumir tant de sucre processat.

EXPLICACIÓ DE L´OBJECTE:

Es tracta d’una peça encomanada a fer. És un bidó de llautó galvanitzat, amb una manovella per a multiplicar les revolucions, de manera que isca la mel per centrifugació, escorrent-se sobre els laterals del recipient.

Propietat de: Federic Artés

Categoria: Del camp
Dècada: 1920

+1

Scroll to Top