tresorsambhistoria.es

GUIES TELEFÒNIQUES

HISTÒRIA PERSONAL:

Les guies telefòniques són una peça fonamental per a entendre la història d’un territori, perquè són una imatge fixa del moment en què van ser editades des d’una perspectiva econòmica, demogràfica i social. Un llistat de telèfons no només ens parla de quants abonats hi havia en un poble o en una ciutat en concret, sinó qui tenia accés al servei telefònic i, més important, quins comerços, quines empreses, quins serveis i hi havia. A més, podem veure com ha sigut l’evolució d’aquest poble o aquesta ciutat, si des d’aleshores la localitat ha crescut i prosperat, o si, tot el contrari, ha anat a menys i la guia telefònica en qüestió reflectix un moment de més vida en tots els sentits.

Les guies telefòniques són, per tant, una eina de gran ajuda per a la realització de treballs historiogràfics i per a conéixer l’evolució de la societat. Podem saber aspectes com quan va arribar el telèfon a una localitat i quan es va automatitzar el servei, i podem fer que la màquina de la memòria es pose a funcionar, ja que podem recordar aquells comerços i aquelles empreses que ja no existixen, i aquelles persones que n’estaven al capdavant; o aquelles telefonistes que posaven en connexió un poble amb la resta del món. Però a més són, en molts casos, autèntiques meravelles estètiques, sobretot les corresponents al període 1970-1984 (i ja des de la dècada de 1960 a València), perquè a les portades es recollia algun lloc singular de la província.

Personalment, la guia telefònica és un objecte que em fascina de sempre (no sé explicar per què), i tot i que ja des de xicotet he anat guardant-ne algunes, fa cosa d’una dècada vaig començar a col·leccionar-ne seriosament. Ara mateix en tinc vora 900 de tota Espanya, la més antiga de 1929. De la Comunitat Valenciana en tinc 154, la de major antiguitat una de 1935 en què Alacant, Castelló i València compartien volum amb les tres províncies aragoneses, Albacete i Múrcia.

Per acotar el temps, propose com a “tresors amb història” les 72 guies telefòniques que tinc de la Comunitat Valenciana editades entre 1935 i 1989: 24 de la província d’Alacant, 26 de la província de Castelló i 22 de la província de València. Són part de la nostra història i ens expliquen molt de com érem (com a societat en general, i en l’àmbit local com a veïns d’un poble o una ciutat) i com hem canviat, a banda de la bellesa estètica de molts volums.

EXPLICACIÓ DE L´OBJECTE:

72 guies telefòniques de la Comunitat Valenciana editades entre 1935 i 1989. La imatge que adjunte n’és una mostra, composta d’11 guies d’Alacant, València (capital i província, que van començar a tindre guies separades a finals de la dècada de 1960) i Castelló.

Propietat de: Antonio Teruel

Categoria: Vida social
Dècada: 1930

+3

Scroll to Top