tresorsambhistoria.es

LLIBRETA D’ANOTACIONS DELS MOROS I CRISTIANS

HISTÒRIA PERSONAL:

És important per a mi per diverses raons de caràcter sentimental. En primer lloc, és una llibreta de la qual la meua àvia m’havia parlat sempre fent referència a son pare (una persona apassionada del seu poble, de les festes de moros i cristians, de la música, del teatre i del camp, entre altres facetes) i que recentment, fa escassament un any, se’m va donar per part d’un cosí germà de mon pare, que la tenia en casa. Per altra banda, també és rellevant en l’àmbit sentimental perquè no sols puc veure la lletra del meu besavi i corroborar part de tot allò que em contava la meua àvia al costat del foc quan era menut, sinó també els comptes que va fer per a ampliar la casa familiar a mitjans de la dècada de 1910.
Pel que fa a la història del País Valencià, i més concretament del poble de Muro, és rellevant perquè aporta un testimoni escrit de les festes de moros i cristians, com és la tradicional ‘Embaixà del Tonell’ de Rafael Ramírez Tortosa, vinculada a la filà Albornòs (amb els noms que es declamaven aleshores); i que sembla que el meu besavi va tindre la curiositat i cura de copiar per a tindre-la escrita (va ser membre d’aquesta filà). Però també aporta una versió o adaptació popular i col·loquial del text oficial de ‘La publicà’, de l’advocat Senabre (el text oficial es declama per l’angelet amb la finalitat d’anunciar l’arribada de les festes de moros i cristians de Muro – la figura de l’angelet, probablement prèvia al Sant Jordiet d’Alcoi i molt semblant, és única al territori valencià en la festa morocristiana). De fet, aquesta llibreta ha estat objecte d’estudi de l’historiador local Joan Josep Pascual Gisbert en les seues investigacions al voltant de les festes de moros i cristians de Muro.

EXPLICACIÓ DE L´OBJECTE:

Aquesta llibreta va pertànyer el meu besavi Francisco de Paula Vilaplana Pascual (Muro 1887-1945). En ella hi va anotar, com s’ha apuntat, el text de ‘L’embaixà del Tonell’, de Rafael Ramírez Tortosa, i una adaptació o versió popular del text oficial de ‘La Publicà’, de José Vicente Senabre (l’advocat Senabre). Per l’altra banda de la llibreta també hi consta la relació de despeses invertides en la reforma i ampliació de la casa familiar, amb detall de tots els materials i recursos emprats, com també el cost detallat i total. Les dimensions de la llibreta són reduïdes, és a dir, 10,5 cm d’ample per 15 cm de llargària. Les tapes són dures de tonalitats marrons.

Propietat de: Sergi Silvestre

Categoria: Vida social
Dècada: 1910

0

Scroll to Top