tresorsambhistoria.es

MALETA DE MAUTHAUSEN

HISTÒRIA PERSONAL:

El meu avi era de la Marina mercant, carabiner, fundador del PSOE i arribà a primer secretari de la UGT. Quan va esclatar la guerra, l’avi hi va anar de voluntari. Deixava dona i 4 fills sols per a lluitar pels seus ideals. El meu pare tenia 6 mesos i la seua àvia li va dir a l’avi: “per què te’n vas a la guerra?”. L’avi li va contestar: “Lluitaré jo perquè no ho hagen de fer ells”.
L’avi se’n va anar a França quan acabà la guerra. Allí tenia dos opcions: tornar a Espanya, on el seu futur seria mortal, o ingressar en les milícies. Esclata la Segona Guerra Mundial (1939/1945) i és capturat pels alemanys… i acaba en el camp de concentració de Mauthausen. Després de la guerra, va ser alliberat i es va quedar a França. Com era activista, no podia tornar a Espanya.
Van passar anys i l’avi es va quedar a França fins que ja de ben major, els fills van aconseguir que tornara a València.
Jo amb 16 anys vaig descobrir el meu avi, visc actualment a la casa d’ell. Recorde el meu avi explicant-me totes les seues vivències… m’he passat hores i hores escoltant-lo… la meua àvia això no ho suportava, evitava parlar d’eixos anys, ella va patir molt i no li agradava recordar el dolor.

EXPLICACIÓ DE L´OBJECTE:

Dins de la maleta hi ha cartes en francés, insígnies, estava fins i tot el pijama de presidiari…

Propietat de: Rosa M. Tarín

Categoria: Esdeveniments històrics
Dècada: 1940

0

Scroll to Top