tresorsambhistoria.es

CARTES DEL MEU AVI DE LA POSTGUERRA

HISTÒRIA PERSONAL:

El meu avi matern, José María Conca, va estar empresonat 4 anys després de la Guerra Civil per haver-hi sigut regidor de l’Ajuntament de Biar. Coneixia la història de manera molt esbiaixada, perquè en la meua família sempre va haver-hi un cert tabú a parlar-ne i perquè el meu avi va morir relativament jove, en l’any 1976 quan jo tenia a penes 13 anys.
Farà uns 15 anys, la meua tia Carme es va presentar un dia en la meua casa amb una caixeta de cartó amb les cartes que el meu avi (el seu pare) li enviava a la seua dona des dels diferents llocs on va estar empresonat i me la va donar dient-me textualment: “Encara que tinc quatre filles, sé que tu eres el que millor conservaràs este tresor familiar. Pren-lo”. Quasi em fa plorar.

EXPLICACIÓ DE L´OBJECTE:

Caixeta de cartó amb les cartes que entre el 1939 i el 1943 li va enviar el meu avi des de la presó d’Alacant i després des de Sant Adrià, a Barcelona, a la meua àvia Salut Pérez i a la seua mare, que residia a Alcoi. Alguna de les cartes porten el mata-segells d’haver-hi passat per la censura militar. Altres venen del “Reformatorio de Adultos” d’Alacant, on també estava empresonat el poeta Miguel Hernández fins que va morir l’any 1942.

Propietat de: Mateu Molina

Categoria: Esdeveniments històrics
Dècada: 1940

+1

Scroll to Top