tresorsambhistoria.es

MÀQUINA DE COSIR GRITZNER

HISTÒRIA PERSONAL:

Aquesta màquina de cosir industrial forma part de la història de la meua família i, d’alguna manera, de la història de València.
Va pertànyer al meu rebesavi José Boronat, qui regentava una sastreria en ple cor de València, al costat del mercat.
Amb ella es van cosir nombroses peces de vestir dels valencians durant les últimes dècades del segle XIX i les primeres del XX. Entre elles es troben els primers vestuaris que la seua filla Amparo va lluir com a tiple en el Teatre Russafa de València, on va collir gran fama que la va portar posteriorment a recórrer Espanya i Llatinoamèrica durant els anys 1910-1930.
Amb la defunció del meu rebesavi en 1929, la màquina de cosir la va heretar la meua besàvia, i així ha anat passant en ús durant 5 generacions fins a arribar a mi, que la conserve com un verdader tresor amb història.

EXPLICACIÓ DE L´OBJECTE:

La màquina la va fabricar l’empresa Gritzner, situada al barri alemany de Durlach. Aquesta empresa la va fundar en 1872 Maximilian Joseph Gritzner i Max Carl Gritzner.
No és estrany que l’exemplar acabara en un cèntric negoci del cor de València, perquè inicialment Gritzner es va convertir en el major fabricant de màquines de cosir d’Europa.
Es tracta d’un model industrial, destinat per a negocis de sastreria o modistes que els permetien cosir teixits de tota mena, per la qual cosa la grandària és una mica major a les màquines de cosir domèstiques que tots coneixem.
Malgrat els més de 120 anys que té, la màquina continua funcionant com el primer dia.

Propietat de: Javier Marco

Categoria: Moda
Dècada: 1900

+42

Scroll to Top