tresorsambhistoria.es

MOLÍ DE MÀ

HISTÒRIA PERSONAL:

Quan vaig saber la història d’esta peça, que me la va contar ma tia, em va crear molta curiositat.
Era de la meua iaia Visantica, que va morir durant la Guerra Civil. En aquesta peça era a on ella molia el blat per fer farina per a nou fills, ella, i el seu home; per a onze.
Havia de ser molt valenta, perquè en esta peça moldre per a tanta gent és costós i pesat.
Quan vaig anar per la base, que és la que estava més a la vista, em van comentar que furgara dins del fem de la quadra, que l’altra peça havia d’estar per allí, i furgant per a on m’havien dit va aparéixer. Em va fer molta il·lusió trobar el molí de mà complet.

Molins de mà d’esta tipologia, però més arcaics, se n’han trobat des del Neolític, alguns en coves de la Comunitat Valenciana.
El blat es molia per a fer farina, per a poder fer pa, per tant, moldre era una necessitat.
Quan n’hi havia una gran quantitat a moldre s’anava al molí, i d’ahí la dita “De moliner canviaràs, però de lladre no t’escaparàs”.
Emprar un molí de mà com aquest, en lloc d’anar al molí, portava molt més treball, però tota la farina que resultara de moldre el blat era per a tu.

EXPLICACIÓ DE L´OBJECTE:

El molí de mà consta de dos peces de pedra. La gran és la base sobre la qual s’arrossega la peça més menuda, que s’agarrava amb les dues mans, molent, pedra sobre pedra, com qualsevol altre molí, però en este cas amb la força del cos.
La base té un seguit de mosses i una vora un poc més alta que li pega la volta a la peça.
La peça més menuda té unes ranures en la part inferior.

Propietat de: Federic Artés

Categoria: Del camp
Dècada: 1900

+1

Scroll to Top