tresorsambhistoria.es

NIVELL D’OBRER ALS ALTS FORNS DE SAGUNT

HISTÒRIA PERSONAL:

El nivell va pertànyer al meu besavi, obrer saguntí a la Fàbrica dels Alts Forns de Biscaia (després Alts Forns del Mediterrani de Sagunt).
El meu besavi s’encarregava d’arreglar qualsevol cosa que es trencara a les instal·lacions. Una de les feines més perilloses que feia era entrar dins dels forns per a enllestir qualsevol desperfecte, com tornar a posar al lloc les rajoles refractàries que queien de les parets interiors dels forns. Els Alts Forns no es podien apagar, per això abaixaven la temperatura dels forns i obrers com el meu besavi entraven amb sacs d’arpillera banyats amb aigua, col·locaven una sola rajola i eixien per a no morir. Malauradament, molts es cremaven i morien.
El meu besavi va treballar fins que va morir a causa de malalties respiratòries produïdes pels Alts Forns.

EXPLICACIÓ DE L´OBJECTE:

És el nivell d’obrer que utilitzava el meu besavi cada dia a la fàbrica. Funciona perfectament, amb el tub de ferro giratori per a protegir la cambra amb el líquid, amb el cos rovellat però molt ben conservat.
En les fotos també està el carnet obligatori de treballador i una cartilla de racionament familiar per a l’economat de la fàbrica.

Propietat de: Elisa Rodrigo

Categoria: Treball
Dècada: 1930

0

Scroll to Top