tresorsambhistoria.es

RÀDIO DE GUARDABARRERA

HISTÒRIA PERSONAL:

Aquesta és la ràdio del meu avi. Ell era ferroviari a la línia Xàtiva-Alcoi. Més concretament, en els seus últims anys de vida laboral, era el guardabarrera del pas a nivell de Sant Cristòfol a Cocentaina (ara desaparegut i substituït per un pont). Ell era originari d’Higueruela (Albacete) però va ser un dels tants que van emigrar de la pobresa per mantenir als fills i a sa mare. En 1952 va arribar a Alcoi destinat com a ferroviari (Primer com a guàrdia d’estació).
Quan el van traslladar al pas a nivell de Cocentaina, l’home s’avorria molt perquè ell estava acostumat al trànsit del trajecte de Xàtiva a València (va treballar molts anys a Manuel), on passaven trens constantment. Les barreres dels passos a nivells en aquella època no estaven electrificades i s’havien de pujar i baixar a mà. Com he dit, ell estava acostumat a tindre trens cada 20 o 30 minuts i en el trajecte Alcoi a Xàtiva en passaven un o dos al dia.
Era tant l’avorriment que l’home va “okupar” un trosset de cuneta de la via per a fer-se un bancalet, llegia moltes novel·les Estefania de vaquers i sempre portava aquest transistor portàtil per a fer-li més còmoda l’estada entre tren i tren, inclús el portava en el cotxe Seat 127. La ràdio la va comprar a finals dels 60 i en 1996, quan va morir encara la feia servir. Era tot un prodigi per a l’època.

EXPLICACIÓ DE L´OBJECTE:

Ràdio Lavis model 771 de fabricació espanyola. Funcionava amb piles i amb un transformador de llum. Es podia escoltar l’AM i l’FM. Porta una funda de pell marró per a protegir-la dels colps i les inclemències del temps

Propietat de: Pedro Corredor

Categoria: Vida social
Dècada: 1970

+1

Scroll to Top