tresorsambhistoria.es

SKYLINE DE POLINYÀ DE XÚQUER

HISTÒRIA PERSONAL:

Este és un llenç que en primer lloc té un significat d’agraïment: És un regal del seu autor al meu besavi, cabiscol de la Parròquia de Polinyà, per haver-li donat de sopar, durant tot el temps que va estar pintant el temple: una nit es va quedar fins ben tard, tant tard, que es va fer de matinada. El pintor va decidir anar a fer un passeig per fora del poble. Va trobar una fusta i amb les seues pintures va pintar aquest llenç.
En segon lloc és una radiografia del poble de Polinyà fa 100 anys, ja amb el conreu de la taronja com a base principal, indústria conservera, arquitectura de cases modernistes i cases típiques de la comarca de la Ribera.
El llenç també es descriu de forma curiosa a la novel·la que descriu molt bé el poble de Polinyà i a la societat valenciana del moment: “Hijas de Eva” de l’autor Manuel Talens (1997).

EXPLICACIÓ DE L´OBJECTE:

Llenç sobre taula de fusta dels anys 20 del segle XIX.
El quadre representa la vista general de poble de Polinyà de Xúquer rodejat de tarongers en flor i plens de taronges. Es poden identificar les façanes encara, algunes cases modernistes, els magatzems per a l´exportació de la taronja, l’antic campanar i temple parroquial, les ximeneres de la fàbrica de conserves que va explotar a 1929, inclús el primer avió que va sobrevolar el poble… el quadre amaga part de la vida d´este poble, a la vora del riu Xúquer.

Propietat de: Jesús Mª Martínez

Categoria: Art
Dècada: 1920

+78

Scroll to Top