tresorsambhistoria.es

TOPOGRAFIA MÈDICA DE SOLLANA

HISTÒRIA PERSONAL:

El meu avi, Francisco Vera Verdú, nascut a Bocairent, fou metge titular de Sollana. La seua dedicació durant la pandèmia de grip del 1918, tant als pacients de la població com dels que vivien disseminats per la marjal, que el va dur a l’extenuació i calia que els veïns el portaren en cadira a visitar els malalts, va provocar que, per subscripció popular, se li concedira la medalla de l’Ordre de Beneficència. Aquest reconeixement dels seus veïns va fer que se sentira tan agraït amb Sollana que va renunciar a exercir l’especialitat en què s’havia doctorat a València per a continuar com a metge titular d’aquesta localitat. El 1926 va donar per acabada la seua «Topografia mèdica de Sollana», una obra que no va poder vore pública en vida, ja que no es va publicar fins al 1991, 47 anys després de la seua mort.
La Topografia… Sempre ha estat per a la meua família un objecte que ens ha connectat, no sols amb la memòria del nostre avi, a qui no vam conéixer cap dels germans, sinó, i sobretot, amb la memòria del poble on va triar viure i on havíem de créixer i sentir-nos arrelats.

EXPLICACIÓ DE L´OBJECTE:

Volum mecanografiat, de format holandés (28 x 21 cm) enquadernat en pergamí policromat i il·lustrat amb plànols, mapes, dibuixos i fotografies de Sollana.
L’obra recull un estudi del medi, amb descripció geogràfica, històrica, topogràfica, geològica i climàtica de Sollana, també les característiques de fauna i flora i una descripció urbana.
En una segona part dedica capítols a aspectes individuals i socials de la població, a les característiques demogràfiques, els aspectes morbosos o patològics i la característica terapèutica, amb un estudi final de les aigües mineromedicinals de la localitat.

Propietat de: Francesc Vera

Categoria: Treball
Dècada: 1920

0

Scroll to Top